Terug naar nieuwsoverzicht

Schouwen-Duiveland duldt geen poep van honden & paarden meer op straat

ZIERIKZEE – Schouwen-Duiveland schrapt 50 regels uit de algemene plaatselijke verordening (apv) en parkeert nog eens 25 bepalingen aan de zijlijn. De gemeente wil zo meer over laten aan het ‘zelfregelend vermogen’ van de inwoners. Veel van de regels zijn verouderd en worden nog zelden gehandhaafd.

De politie komt weliswaar bijna dagelijks in actie op grond van de apv, maar vrijwel nooit leidt dat tot een proces-verbaal. Meestal kan dat worden opgelost met een goed gesprek, zei regiochef John van Tol eerder op een informatiebijeenkomst over de nieuwe apv. Dat wordt ook het uitgangspunt van het nieuwe beleid: alleen regelen wat moet.

Gaatje

De gemeenteraad repareerde donderdagavond met een amendement van de VVD nog wel even gaatje dat tussentijds dreigde te ontstaan door het hondenbeleid op een later moment apart te behandelen. Daardoor worden hondeneigenaren in elk geval verplicht de uitwerpselen van hun viervoeter op te ruimen. Een uitzondering geldt voor mensen die vanwege een handicap zijn aangewezen op een hulphond. Het amendement werd mede ingediend door LSD en SP en raadsbreed aangenomen. Het hondenbeleid werd door de raad uit de behandeling van de nieuwe apv gehaald, omdat over de inhoud en koers eerst nog met belanghebbenden moet worden overlegd.

Over één kam

De SP vindt dat honden- en paardenpoep over één kam moeten worden geschoren. De SP kwam daarom met een amendement om tevens een opruimplicht in te stellen voor paardenmest. Ook daarin wordt een uitzondering gemaakt, indien het opruimen van de poep uit het oogpunt van de verkeersveiligheid onverantwoord is. In dat geval heeft de ruiter of menner 24 uur. Burgemeester Gerard Rabelink probeerde het amendement van tafel te krijgen door te verwijzen naar een plan voor nieuwe ruiterroutes dat in de maak is. In dat kader wordt het overleg gezocht met maneges. Rabelink stelde voor de paardenpoepproblematiek in dat traject mee te nemen. De raad legde dat advies naast zich neer en nam ook dit amendement unaniem aan.